School project – Diploma
Melbourne Polytechnic Cafeteria – Interior design & Decoration, Commercial
As our third project, we were given our very first potential live commercial project.  Reorganise the floor plan and furnish  the cafeteria of our university. It’s a competition where the big prize is to get your project realised.


“HATCH & BLOOM”
A garden to explore the mind & nourish the soul,
A nursery for diversity cultivating individuals & personalities, An orchard farming creativity until ideas bloom

DESIGN AXIS
This new space should allow students to achieve primary needs such as eating but also listen and respond to their other needs. I used the Maslow Pyramid of needs as a sociological basis to elaborate the perfect space.

 


PRE-ANALYSIS
The original floor plan didn’t make much sense, it was just a big disorganised open space with plenty of seating everywhere (about 140).


FLOOR PLAN PROPOSAL
The new proposal includes the creation of delimitated areas with set purposes and a total of 241seating. 


 DESIGN CHOICES


CAFÉ RESTAURANT
While re-designing the all space, we have allocated a
generous surface to the “Restaurant area”.

POLYVALENT AREA
The second massive part of the new layout is the
Polyvalent area.

SOFA AREA
The original space didn’t have much of cosiness nor conviviality. The new sofa area is meant to create an intimate and comfortable space to chill, chat with friends or relax on your own.

STUDY AREA
As part of the university campus, this student hub also has to provide a studious atmosphere.


MEETING ROOMS AREA
2 different layouts through 3 meeting rooms.

OUTDOOR
The outdoor has been modified, trees have been removed and replaced with white and pink roses trees and decorative fences have been erected.

A lot of warm colours are used to warm up the place and create a warm-hearted atmosphere.

Greens and blues are dominants while contrasted with yellows and pinks.

Plants and vertical vegetal structures are used a lot and everywhere to enhance consistency and create unity through nature vibes.

There is no proper use of straight angles in the furniture choices, curved and rounded pieces are used to facilitate proximity between individuals.

Individuals spaces have been organised to allow privacy and focus.

The all place is design as a vegetal space, following the ideal of a garden to explore the mind & nourish the soul, a nursery for diversity cultivating individuals & personalities and an orchard farming creativity until ideas bloom.